Gmina Pionki

baner 1
Strona Główna Aktualności Galerie zdjęć bip Biuletyn Informacji Publicznej
Portal - INFORMATOR GMINNY
Kampania edukacyjna „Gotowi na RODO"
PDF
DRUKUJ
grafika

Dobiegła końca kampania edukacyjna dla organizacji pozarządowych prowadzona przez UODO we współpracy z Narodowym Instytutem Wolności. Dzięki niej blisko tysiąc podmiotów z trzeciego sektora poszerzyło wiedzę na temat RODO.

Na kampanię edukacyjną „Gotowi na RODO", realizowaną wspólnie przez Urząd Ochrony Danych Osobowych i Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, złożył się m.in. cykl bezpłatnych szkoleń.

Rozpoczęły się one w kwietniu, a zakończyły w październiku 2018 r. i objęły wszystkie miasta wojewódzkie. Łącznie wzięło w nich udział 1470 uczestników.

Celem tych szkoleń było przybliżenie przedstawicielom organizacji pozarządowych z całej Polski obowiązków, jakie zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO), ciążą na nich jako administratorach. Prowadzący je ekspert UODO wyjaśniał, jak w praktyce stosować obowiązujące przepisy, m.in. jak przetwarzać dane osobowe pracowników i współpracowników, zwłaszcza wolontariuszy, jakich zasad trzeba przestrzegać, wykorzystując dane osobowe dzieci i młodzieży. Udzielał też odpowiedzi na pytania, często przez 2 lub 3 godziny od oficjalnego zakończenia spotkań.

Na potrzeby kampanii „Gotowi na RODO" został również przygotowany bezpłatny podręcznik dla organizacji pozarządowych, który również jest pomocny w stosowaniu RODO. Cieszy się on dużym zainteresowaniem - ze strony NIW pobrano go aż 5211 razy. Jest on również dostępny na stronie UODO.

Kampania edukacyjno-informacyjna „Gotowi na RODO" przyczyniła się do lepszego zrozumienia istoty reformy systemu ochrony danych osobowych oraz uniknięcia wielu błędów w stosowaniu nowych przepisów przez organizacje pozarządowe. UODO zaprasza je teraz do korzystania ze wszystkich innych form wsparcia i poszerzania wiedzy, m.in. takich, jak dostępne stronie internetowej urzędu poradniki oraz wyjaśnienia czy pomoc świadczona przez infolinię.

Działania skierowane bezpośrednio do organizacji pozarządowych będą jeszcze kontynuowane, o czym UODO będzie informował na bieżąco.

źródło: Urząd Ochrony Danych Osobowych

PDF
DRUKUJ
POWRÓT
ZGŁOŚ
NIEŚCISŁOŚĆ
Szukaj w portalu
baner 21
baner 4
Menu strony
baner 30
baner 31
baner 47
baner 48
Stronę odwiedzono:
10725907   razy
Ostatnia aktualizacja strony:
14-06-2019
baner 20
baner 46
baner 15
baner 24